vrijdag 4 maart 2011

VN-gezant wil militaire evaluatie na dood Afghaanse kinderen bij luchtaanval

De gezant van de Verenigde Naties voor Kinderen en Gewapende Conflicten heeft donderdag opgeroepen tot een grondige beschouwing van procedures nadat NAVO-luchtaanvallen het leven hebben geƫist van negen kinderen.

Radhika Coomaraswamy, de speciale gezant van VN-secretaris-seneraal Ban Ki-moon, zei in een verklaring: “Kinderen die in Afghanistan worden gedood door luchtaanvallen is een reden tot grote bezorgdheid.”

De jongens van 12 jaar oud en jonger werden dinsdag gedood toen ze brandhout aan het sprokkelen waren in de Oost-Afghaanse provincie Kunar en door de NAVO onder vuur werden genomen.

De commandant van de NAVO-troepenmacht in Afghanistan, generaal David Petraeus, heeft inmiddels excuses aangeboden voor de tragedie. Hij schreef de oorzaak ervan toe aan een communicatiefout over de locatie van militanten.

Mevrouw Coomaraswamy verwelkomde de verontschuldigingen van de generaal, maar vraagt gelijktijdig om een diepgaande evaluatie van procedures om te waarborgen “dat alle nodige voorzorgsmaatregelen worden getroffen om ervoor te zorgen dat kinderen geen slachtoffer worden van geweld in Afghanistan”.

Coomaraswamy merkte op dat de buitenlandse troepen eerder vorig jaar nieuwe richtlijnen hebben ingesteld met als doel burgers beter te beschermen tegen luchtaanvallen. Hierdoor zijn in 2010 aanzienlijk minder kinderen gedood door regeringsgezinde strijdkrachten.

Het verslag van de VN:
UN envoy calls for military review after air strikes kill Afghan children